Jura (FR)

bíléikonačervenéinkona (po rozkliknutí sklenky se vám zobrazí naše nabídka vín z dané oblasti)

Francouzská Jura dokáže svou historií, rafinovanou gastronomií, sýry a výjimečnými víny rychle okouzlit každého návštěvníka. Rozkládá se na východě Francie ve Franche-Comté mezi burgundským Côte d´Or a Švýcarskem. Zdejší vinice jsou vysázeny na mírně zvlněných úbočích vápencové plošiny ve výšce od 250 do 480 m n. m. panují zde ideální podmínky pro pěstování révy.

Ze všech jmen spojených s úspěchy vinařství v Juře je třeba zmínit zdejšího rodáka Louise Pasteura. Pasteur byl, kromě jiného, zakladatelem moderní enologie a majitelem vinice, která existuje dodnes. Jako první objevil roli kvasinek v lihovém kvašení.

Pro produkci vín AOC se zde smí používat pouze pět odrůd: Chardonnay, Savagnin, Pinot Noir, Trousseau a Poulsard.

Hovoříme-li o vínech z Jury, musíme zmínit jedinečnou krajovou specialitu Vin Jaune (Žluté víno). Víno se speciální výrobní technologií, unikátní chutí, které je možné uchovat po dobu 100 let i více. 

1200px-Vignobles_jura

Sýr Comté – král horských sýrů

Tentokrát jsme pro Vás nevybrali konkrétní recept, ale krátké povídání o sýru Comté. Jak se tento unikátní sýr vyrábí?

Mléko se nalije do velké měděné nádoby a zahřeje se na 32 °C. Přidají se do něho enzymy a syřidlo.

Zhruba po půlhodině se mléko srazí. Hmota připomínající želé se nakrájí na malé kousky. Tato sýrová zrna se zahřejí na 55 °C a za stálého míchání z něj odteče syrovátka.

Za pomoci lněné látky sýraři hmotu vyzvednou a přenesou do nádob s otvory, v nichž se oddělí zbytek syrovátky.

Poté se hmota přenese do formy ze smrkového a na okraji bukového dřeva, kde se sýr 24 h lisuje. 

Po krátkém pobytu v chladném sklepě se sýr přenese do teplejšího zrajícího sklepa, kde zraje minimálně dalších 90 dnů.

Během zrání se sýry pravidelně obracejí a potírají solným roztokem, aby se na nich utvořila kůra.

Čím déle sýr Comté zraje, tím je jemnější a tím výraznější má aroma připomínající lískové oříšky.

 

Věděli jste, že:

Sýry Comté mají v průměru 50 až 70 cm a váží mezi 30 a 55 kg? Na jeden sýr se spotřebuje 500 l výhradně nepasterizovaného mléka od speciálních plemen krav, které nikdy neviděly siláž a pasou se výhradně na vybraných loukách v kraji Jura?

 

K pokrmu doporučujeme tato vína z oblasti Jura:

Vin Jaune

Chardonnay Musicienne

Savagnin Ouillé Draine