Jura (FR)

 

Francouzská Jura dokáže svou historií, rafinovanou gastronomií, sýry a výjimečnými víny rychle okouzlit každého návštěvníka. Rozkládá se na východě Francie ve Franche-Comté mezi burgundským Côte d´Or a Švýcarskem. Zdejší vinice jsou vysázeny na mírně zvlněných úbočích vápencové plošiny ve výšce od 250 do 480 m n. m. panují zde ideální podmínky pro pěstování révy.

Ze všech jmen spojených s úspěchy vinařství v Juře je třeba zmínit zdejšího rodáka Louise Pasteura. Pasteur byl, kromě jiného, zakladatelem moderní enologie a majitelem vinice, která existuje dodnes. Jako první objevil roli kvasinek v lihovém kvašení.

Pro produkci vín AOC se zde smí používat pouze pět odrůd: Chardonnay, Savagnin, Pinot Noir, Trousseau a Poulsard.

Hovoříme-li o vínech z Jury, musíme zmínit jedinečnou krajovou specialitu Vin Jaune (Žluté víno). Víno se speciální výrobní technologií, unikátní chutí, které je možné uchovat po dobu 100 let i více. 

 

bíléikonačervenéinkona (po rozkliknutí sklenky se vám zobrazí naše nabídka vín z dané oblasti)

 

1200px-Vignobles_jura

Sýr Comté – král horských sýrů

Tentokrát jsme pro Vás nevybrali konkrétní recept, ale krátké povídání o sýru Comté. Jak se tento unikátní sýr vyrábí?

Mléko se nalije do velké měděné nádoby a zahřeje se na 32 °C. Přidají se do něho enzymy a syřidlo.

Zhruba po půlhodině se mléko srazí. Hmota připomínající želé se nakrájí na malé kousky. Tato sýrová zrna se zahřejí na 55 °C a za stálého míchání z něj odteče syrovátka.

Za pomoci lněné látky sýraři hmotu vyzvednou a přenesou do nádob s otvory, v nichž se oddělí zbytek syrovátky.

Poté se hmota přenese do formy ze smrkového a na okraji bukového dřeva, kde se sýr 24 h lisuje. 

Po krátkém pobytu v chladném sklepě se sýr přenese do teplejšího zrajícího sklepa, kde zraje minimálně dalších 90 dnů.

Během zrání se sýry pravidelně obracejí a potírají solným roztokem, aby se na nich utvořila kůra.

Čím déle sýr Comté zraje, tím je jemnější a tím výraznější má aroma připomínající lískové oříšky.

 

Věděli jste, že:

Sýry Comté mají v průměru 50 až 70 cm a váží mezi 30 a 55 kg? Na jeden sýr se spotřebuje 500 l výhradně nepasterizovaného mléka od speciálních plemen krav, které nikdy neviděly siláž a pasou se výhradně na vybraných loukách v kraji Jura?

 

K pokrmu doporučujeme tato vína z oblasti Jura:

Vin Jaune

Chardonnay Musicienne

Savagnin Ouillé Draine

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení