Languedoc-Roussillon (FR)

Třetina všech francouzských vín pochází z oblasti Languedoc-Roussillon, oblasti na samém jihu (jihovýchodě) Francie. Vinařství této oblasti, ve 20. st. převážně zaměřené na kvantitu a běžná vína, prodělalo v posledních desetiletích významný progres. Kvalita řady vín z oblasti si nic nezadá se špičkovými víny z ostatních oblastí Francie.

Dějiny oblasti Languedoc-Roussillon byly vždy spojené s vínem a vinařstvím. Oblast je úzce spojena s katarským hnutím v 13. a 14. století. Kataři (členové velkého středověkého křesťanského náboženského hnutí) byli prohlášeni za kacíře a ve 14. století francouzským panovníkem ve spojení s katolickou církví, pod praporem obávané inkvizice, zcela zdecimováni. Jejich bývalé hrady jsou dodnes němými svědky. Dle legendy hrdou krev katarů přijala svými kořeny vinná réva a právě proto mají místní vína takový charakter.

 

bíléikonačervenéinkonarůžovéikona (po rozkliknutí sklenky se vám zobrazí naše nabídka vín z dané oblasti)

 

 

Moules marières (Slávky po námořnicku)

Vybrat jeden pokrm z tak rozsáhlé oblasti, jako je Languedoc-Roussillon (ponovu Occitanie), není vůbec jednoduché. U nás zvítězila lehká nostalgie. Vloni, na přelomu ledna a února, jsme navštívili vinařský festival v Montpellier. Byla to pohříchu doposud poslední akce tohoto typu, které jsme se zúčastnili. Brzy poté začala kralovat omezení. A právě kousek od Montpellier jsme také navšívili pobřeží mezi městy Agde a Sète, mezi kterými se rozkládá cca 5 m hluboká laguna Bassin de Thau, známá chovem vynikajích ústřic a slávek jedlých.

2 porce

Příprava 15 min, tepelná úprava 20 min

 

Ingredience

  • 2 kg slávek
  • 100 g másla
  • 2 větší šalotky
  • 4 lžíce listové petržele
  • 1 menší bobkový list
  • 4 stroužky česneku 
  • 1 snítka tymiánu
  • 250 ml suchého bílého vína
  • 3 lžíce strouhanky
  • Jemná mořská sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř

Slávky přebereme a ty otevřené vyhodíme. Pečlivě je očistíme a odstraníme z nich hmatové „vousy“.

Ve větší pánvi rozehřejeme polovinu másla lehce na něm osmahneme šalotku (nesmí zhnědnout). Přidáme bobkový list, tymián, polovinu petrželky a slávky. Slávky se během několika minut otevřou. 

Vyjmeme je z pánve a rozdělíme do misek. Slávky, které se neotevřely, vyhodíme. 

Ze šťávy po slávkách vyjmeme bobkový list a tymián, v mícháme zbytek másla, přidáme strouhanku. Za stálého míchání krátce povaříme. Podle chuti osolíme a opepříme. Vzniklou omáčkou přelijeme slávky, posypeme zbývající petrželkou a ihned podáváme.

 

Věděli jste, že:

Pravý námořník jí slávky tak, že si vybere jednu s příhodným tvarem, sní vnitřek a poté ji používá jako kleštičky, kterými uchopuje maso z dalších slávek a klade si je do úst?

 

K pokrmu doporučujeme tato vína z Languedoc-Roussillon:

Prémices Blanc IGP Côtes Catalanes

IGP OC BLANC BIO Chardonnay

AOP Languedoc Plaisirs Blanc

 

Zpět do obchodu