Languedoc-Roussillon (FR)

Třetina všech francouzských vín pochází z oblasti Languedoc-Roussillon, oblasti na samém jihu (jihovýchodě) Francie. Vinařství této oblasti, ve 20. st. převážně zaměřené na kvantitu a běžná vína, prodělalo v posledních desetiletích významný progres. Kvalita řady vín z oblasti si nic nezadá se špičkovými víny z ostatních oblastí Francie.

Dějiny oblasti Languedoc-Roussillon byly vždy spojené s vínem a vinařstvím. Oblast je úzce spojena s katarským hnutím v 13. a 14. století. Kataři (členové velkého středověkého křesťanského náboženského hnutí) byli prohlášeni za kacíře a ve 14. století francouzským panovníkem ve spojení s katolickou církví, pod praporem obávané inkvizice, zcela zdecimováni. Jejich bývalé hrady jsou dodnes němými svědky. Dle legendy hrdou krev katarů přijala svými kořeny vinná réva a právě proto mají místní vína takový charakter.

 

bíléikonačervenéinkonarůžovéikona (po rozkliknutí sklenky se vám zobrazí naše nabídka vín z dané oblasti)

 

 

Moules marières (Slávky po námořnicku)

Vybrat jeden pokrm z tak rozsáhlé oblasti, jako je Languedoc-Roussillon (ponovu Occitanie), není vůbec jednoduché. U nás zvítězila lehká nostalgie. Vloni, na přelomu ledna a února, jsme navštívili vinařský festival v Montpellier. Byla to pohříchu doposud poslední akce tohoto typu, které jsme se zúčastnili. Brzy poté začala kralovat omezení. A právě kousek od Montpellier jsme také navšívili pobřeží mezi městy Agde a Sète, mezi kterými se rozkládá cca 5 m hluboká laguna Bassin de Thau, známá chovem vynikajích ústřic a slávek jedlých.

2 porce

Příprava 15 min, tepelná úprava 20 min

 

Ingredience

  • 2 kg slávek
  • 100 g másla
  • 2 větší šalotky
  • 4 lžíce listové petržele
  • 1 menší bobkový list
  • 4 stroužky česneku 
  • 1 snítka tymiánu
  • 250 ml suchého bílého vína
  • 3 lžíce strouhanky
  • Jemná mořská sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř

Slávky přebereme a ty otevřené vyhodíme. Pečlivě je očistíme a odstraníme z nich hmatové „vousy“.

Ve větší pánvi rozehřejeme polovinu másla lehce na něm osmahneme šalotku (nesmí zhnědnout). Přidáme bobkový list, tymián, polovinu petrželky a slávky. Slávky se během několika minut otevřou. 

Vyjmeme je z pánve a rozdělíme do misek. Slávky, které se neotevřely, vyhodíme. 

Ze šťávy po slávkách vyjmeme bobkový list a tymián, v mícháme zbytek másla, přidáme strouhanku. Za stálého míchání krátce povaříme. Podle chuti osolíme a opepříme. Vzniklou omáčkou přelijeme slávky, posypeme zbývající petrželkou a ihned podáváme.

 

Věděli jste, že:

Pravý námořník jí slávky tak, že si vybere jednu s příhodným tvarem, sní vnitřek a poté ji používá jako kleštičky, kterými uchopuje maso z dalších slávek a klade si je do úst?

 

K pokrmu doporučujeme tato vína z Languedoc-Roussillon:

Prémices Blanc IGP Côtes Catalanes

IGP OC BLANC BIO Chardonnay

AOP Languedoc Plaisirs Blanc

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení