Jura
Francouzská Jura dokáže svou historií, rafinovanou gastronomií, sýry a výjimečnými víny rychle okouzlit každého návštěvníka. Rozkládá se na východě Francie ve Franche-Comté mezi burgundským Côte d´Or a Švýcarskem. Zdejší vinice jsou vysázeny na mírně zvlněných úbočích vápencové plošiny ve výšce od 250 do 480 m n. m. panují zde ideální podmínky pro pěstování révy.
Ze všech jmen spojených s úspěchy vinařství v Juře je třeba zmínit zdejšího rodáka Louise Pasteura. Pasteur byl, kromě jiného, zakladatelem moderní enologie a majitelem vinice, která existuje dodnes. Jako první objevil roli kvasinek v lihovém kvašení.
Pro produkci vín AOC se zde smí používat pouze pět odrůd: Chardonnay, Savagnin, Pinot Noir, Trousseau a Poulsard.
Hovoříme-li o vínech z Jury, musíme zmínit jedinečnou krajovou specialitu Vin Jaune (Žluté víno). Víno se speciální výrobní technologií, unikátní chutí, které je možné uchovat po dobu 100 let i více.

Stoprocentní výborné Pinot Noir, z ručně sklízených...

Víno z ručně sklizených hroznů odrůdy Poulsard...

Víno z odrůdy Trousseau, která se ve Francii pěstuje...