Vallée du Rhône (FR)

 

V údolí Rhôny mezi Vienne a Avignonem se víno vyrábí už více než 2000 let. Základy jedné z nejznámějších oblastí Francie položili již Galové, Řekové a Římané. První přívlastek AOC dostala v r. 1937 podoblast Côte du Rhône. V roce 1956 dul údolím Rhôny po tři týdny zimní mistrál rychlostí více než 100 km/h a rtuť teploměru spadla až na –15 °C. Tuto ledovou zimu nepřežilo mnoho olivových hájů, vinná réva však ano. Zruinovaní sedláci se rozhodli ve větší míře pustit do pěstování právě vinné révy. To byl začátek obrovského vzestupu této oblasti.

V celé oblasti se pěstuje nejméně 23 různých odrůd révy. V severní části se pro výrobu červených vín používá výhradně odrůdy Syrah a pro výrobu bílých vín odrůdy Viognier, Roussanne a Marsanne. V jižní části se kromě Syrahu uplatňují pro výrobu červených vín také odrůdy Grenache, Mourvédre, Cinsault a Carignan a pro bílá vína se využívají Grenache Blanc, Clairette a Bourboulenc.

 

bíléikonačervenéinkonarůžovéikona (po rozkliknutí sklenky se vám zobrazí naše nabídka vín z dané oblasti)

 

12x16-France-Rhone-wine-map2

Pintade aux olives (Perlička s olivami)

Perlička má vynikající libové maso, které připomíná chuť pernaté zvěře. V jihofrancouzské a italské kuchyni je velmi oblíbená.

4 porce

Příprava 15–20 min, tepelná úprava cca 1,5 h

 

Ingredience

  • 1 větší naporcovaná perlička
  • 30 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 300 ml suchého bílého vína
  • 3 snítky tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 2 větší masitá rajčata
  • 200 g vypeckovaných zelených (podle chuti černých) oliv
  • 1 velká cibule
  • Jemná mořská sůl
  • Mletý černý pepř

Kusy perličky osolíme a opepříme. V kastrolu rozpálíme olivový olej s máslem a na středním ohni na něm opečeme kusy perličky do zlatova. 

Asi polovic rozpáleného tuku přeneseme na pánev, zbytek odstraníme.

K perličce přilijeme bílé víno, přidáme bylinky. Přivedeme k varu, poté oheň zmírníme, přikryjeme pokličkou a 30 min dusíme. Během dušení občas protřeseme.

Rajčata nařízneme na vrcholcích do kříže a na chvilku ponoříme do vroucí vody. Poté je ochladíme ve studené vodě a oloupeme. Rajčata rozpůlíme a odstraníme z nich semena. Dužninu nakrájíme nadrobno.

Tuk na pánvi rozehřejeme, lehce osmahneme cibuli (nesmí zhnědnout) a přidáme nakrájená rajčata. Lehce osolíme a opepříme a společně s cibulí za občasného míchání lehce povaříme.

Rajčata a cibuli přidáme do kastrolu k perličce, přiklopíme a 30 min dusíme na mírném ohni.

V malém rendlíku povaříme v troše vody olivy (asi 3 min). Poté vodu slijeme, olivy zchladíme studenou vodou a osušíme.

Olivy přidáme do kastrolu k masu, kastrol přiklopíme a povaříme na mírném ohni. Po uplynutí 5 min pokrm ihned podáváme. Můžeme posypat nakrájenou listovou petrželkou.

Věděli jste, že:  

Perlička, pocházející původně z Afriky, se ve Francii chová po staletí? Má maso výrazné chuti, ale poněkud suché, a proto se hodí do dušených pokrmů a při pečení se protýká slaninou, případně se do ní balí?

K pokrmu doporučujeme tato vína z Vallée du Rhône:

AOC TAVEL - Différent

AOC TAVEL - Trésor des Sables

AOC CdR - Tradition blanc

Zpět do obchodu