Beaujolais (FR)

Ačkoliv je Beaujolais oficiálně součástí Burgundska, obvykle se považuje za samostatnou jednotku.

Jméno tohoto regionu je odvozeno od pánů z Beaujeu, kteří kraji vládli od 9. do 11. století. Ovšem až ve 14. století se kraj Beaujeu dostal pod francouzskou korunu.

Oblast Beaujolais začíná asi 10 km pod městem Mâcon v departementu Rhône. Je poměrně malá (60 km na délku, 12 km na šířku). Rozkládá se na svazích údolí řeky Saôna.

Pouze asi 2 % vinic jsou osázena odrůdou Chardonnay, z ní se vyrábí velmi vzácné bílé Beaujolais. Zbytek je osázen odrůdou Gamay, z níže se dělá několik málo růžových, ale především řada výborných ovocných červených vín. Jiné odrůdy jsou výjimkou.

 

bíléikonačervenéinkonarůžovéikona  (po rozkliknutí sklenky se vám zobrazí naše nabídka vín z dané oblasti)

 

cru-beaujolais-map 

Suprème de poulet farci à la julienne de légumes sauce au vin rouge (Kuřecí prsa plněná zeleninovou směsí v omáčce s červeným vínem)

Vynikající pokrm z Beaujolais, který se dá připravit z běžně dostupných ingrediencí. I když ideální jsou prsa z bresského kuřete a samozřejmě víno z odrůdy Gamay.

2 porce

Příprava 15 min, tepelná úprava cca 1 h.

 

Ingredience

  • 2 kuřecí prsa s křídlem
  • 1 menší pórek
  • 1 mrkev
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 60 g másla
  • 4 dcl červeného vína
  • Sůl a pepř

Pórek, mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na menší kousky, pečlivě promícháme a lehce osmahneme na třetině másla doměkka (asi 5 min). Osolíme a opepříme. Další třetinu másla nakrájíme na kostičky a dáme zchladit.

Kuřecí prsa podélně nakrojíme a vzniklé kapsy naplníme opečenou směsí zeleniny. V hlubší pánvi rozehřejeme na vyšším ohni zbývající třetinu másla, přidáme kuřecí maso a opečeme je z obou stran dozlatova.

Přilijeme víno a vaříme na mírném ohni 30 min. Poté maso vyjmeme, dáme na mísu a udržujeme teplé. Omáčku zredukujeme a postupně do ní vmícháme kostičky másla.

Maso rozdělíme na talíře a kolem něho nalijeme omáčku. Jako příloha se hodí např. tagliatelle.

 

Věděli jste, že:  

Drůbež z Bresse nese označení AOC (Appellation d´Origine Contrôlée), které je jinak vyhrazeno převážně vínům a sýrům. Život bresských kohoutů a slepic řídí od prvního do posledního dne přísné předpisy.

 

K pokrmu doporučujeme tato vína z Beaujolais:

Rochegrain

Beaujolais Leynes

Beaujolais Villages Organic

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení