Marche (IT)

bíléikonačervenéinkonarůžovéikona (po rozkliknutí sklenky se vám zobrazí naše nabídka vín z dané oblasti)

Oblast Marche hraničí na západě s Apeninami, Umbrií s malou částí Toskánska, na severu s Emilií, na jihu s pohořím Ambruzi a na východě jej omývá Jaderské moře.

Celý kraj protíná značné množství řek (Conca Foglia, Metauro, Cesano, Tronto) vinoucích se z Apenin k Jadranu. Právě v jejich údolích, kde se révě daří je soustředěno vinařství.

Region Marche je známý převážně pro svá bílá vína. Pěstují se zde především odrůdy Verdicchio, Trebbiano a vynikající Bianchello. Další zde pěstované bílé odrůdy jsou Pinot Bianco, Passerina, Malvasia Toscana a další.

Nejlepší červená vína z Marche jsou většinou vyrobena z odrůd Sangiovese nebo Montepulciano, v menším zastoupení se pak objevují hrozny Cliegiolo, Pinot Nero, Lacrima di Morro nebo Vernaccia Nera. 

marche-wine-map.jpg

Ossobuco di vitello (Telecí ossobuco)


Italská klasika. Italská gastronomie však není jedna. Střed a jih je olivový olej, sever máslo či dokonce sádlo. Na jihu patří do řady pokrmů rajčata, na severu nikoli-Ossobuco jsme připravovali již mockrát, tento recept se nám zdá nejlepší.

4 porce
Příprava 20 min, tepelná úprava cca 2 h

Ingredience:

  • 30 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 krát ossobuco (plátek masa z telecího kolena uříznutý napříč i s kostí z dolní části nohy)
  • 1 pórek (bílá část)
  • 4 šalotky
  • 4 stroužky česneku
  • Hladká mouka
  • 300 ml suchého bílého vína
  • 300 ml hovězího (nemáte-li, může být i kuřecí) vývaru
  • Jemná mořská sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • 2 větší masitá rajčata (ideálně San Marzano)
  • Italské těstoviny (hodí se např. orecchiette)

Na pánev nalijeme olej a přidáme máslo. Maso po obvodu na několika místech nařízneme, osolíme, opepříme, obalíme v mouce (přebytečnou oklepeme). Opečeme z obou stran dozlatova. Maso vyjmeme a dáme stranou. Do výpeku přidáme šalotku a pórek (nemusí být najemno), po chvíli přidáme najemno nakrájený česnek. Lehce osmahneme. Na pánev vrátíme maso, podlijeme bílým vínem a necháme zcela odvařit. Přidáme vývar tak, aby maso bylo ponořené. V případě potřeby doplníme vodou. Pánev přikryjeme a zvolna vaříme na mírném ohni 40 min. Rajčata nařízneme spaříme, oloupeme, odstraníme z nich semínka a nakrájíme na větší kusy. Přidáme je na pánev a přikryté vaříme vše na mírném ohni dalších 40 min. Občas promícháme.
Pokličku dáme pryč, do pánve v mícháme těstoviny. Velmi zvolna vaříme odkryté asi 20 min, nebo až budou těstoviny „al dente“ a šťáva bude zredukovaná tak, že bude dobře držet na těstovinách.Servírujeme vše dohromady.

Věděli jste, že:
Vynikající ossobuco umějí i Chorvaté. Jak by ne, však mají s Italy mnoho společného. Přidávají do pokrmu také papriku. Jako těstoviny používaji šurlice.

K pokrmu doporučujeme tato vína z Marche:

La Ripe - rosato

Riflessi

Villa Piana