Marche (IT)

Oblast Marche hraničí na západě s Apeninami, Umbrií s malou částí Toskánska, na severu s Emilií, na jihu s pohořím Ambruzi a na východě jej omývá Jaderské moře.

Celý kraj protíná značné množství řek (Conca Foglia, Metauro, Cesano, Tronto) vinoucích se z Apenin k Jadranu. Právě v jejich údolích, kde se révě daří je soustředěno vinařství.

Region Marche je známý převážně pro svá bílá vína. Pěstují se zde především odrůdy Verdicchio, Trebbiano a vynikající Bianchello. Další zde pěstované bílé odrůdy jsou Pinot Bianco, Passerina, Malvasia Toscana a další.

Nejlepší červená vína z Marche jsou většinou vyrobena z odrůd Sangiovese nebo Montepulciano, v menším zastoupení se pak objevují hrozny Cliegiolo, Pinot Nero, Lacrima di Morro nebo Vernaccia Nera. 

 

bíléikonačervenéinkonarůžovéikona (po rozkliknutí sklenky se vám zobrazí naše nabídka vín z dané oblasti)

 

marche-wine-map.jpg

Ossobuco di vitello (Telecí ossobuco)


Italská klasika. Italská gastronomie však není jedna. Střed a jih je olivový olej, sever máslo či dokonce sádlo. Na jihu patří do řady pokrmů rajčata, na severu nikoli-Ossobuco jsme připravovali již mockrát, tento recept se nám zdá nejlepší.

4 porce
Příprava 20 min, tepelná úprava cca 2 h

Ingredience:

  • 30 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 krát ossobuco (plátek masa z telecího kolena uříznutý napříč i s kostí z dolní části nohy)
  • 1 pórek (bílá část)
  • 4 šalotky
  • 4 stroužky česneku
  • Hladká mouka
  • 300 ml suchého bílého vína
  • 300 ml hovězího (nemáte-li, může být i kuřecí) vývaru
  • Jemná mořská sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • 2 větší masitá rajčata (ideálně San Marzano)
  • Italské těstoviny (hodí se např. orecchiette)

Na pánev nalijeme olej a přidáme máslo. Maso po obvodu na několika místech nařízneme, osolíme, opepříme, obalíme v mouce (přebytečnou oklepeme). Opečeme z obou stran dozlatova. Maso vyjmeme a dáme stranou. Do výpeku přidáme šalotku a pórek (nemusí být najemno), po chvíli přidáme najemno nakrájený česnek. Lehce osmahneme. Na pánev vrátíme maso, podlijeme bílým vínem a necháme zcela odvařit. Přidáme vývar tak, aby maso bylo ponořené. V případě potřeby doplníme vodou. Pánev přikryjeme a zvolna vaříme na mírném ohni 40 min. Rajčata nařízneme spaříme, oloupeme, odstraníme z nich semínka a nakrájíme na větší kusy. Přidáme je na pánev a přikryté vaříme vše na mírném ohni dalších 40 min. Občas promícháme.
Pokličku dáme pryč, do pánve v mícháme těstoviny. Velmi zvolna vaříme odkryté asi 20 min, nebo až budou těstoviny „al dente“ a šťáva bude zredukovaná tak, že bude dobře držet na těstovinách.Servírujeme vše dohromady.

Věděli jste, že:
Vynikající ossobuco umějí i Chorvaté. Jak by ne, však mají s Italy mnoho společného. Přidávají do pokrmu také papriku. Jako těstoviny používaji šurlice.

K pokrmu doporučujeme tato vína z Marche:

La Ripe - rosato

Riflessi

Villa Piana




Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení