CHABLIS – „Ústřicové víno“
Chablis je podoblastí Bourgogne. Vzhledem k severnější poloze oproti ostatním vinicím Bourgogne jsou zdejší vína méně ovocná, o to však svěžejší a jiskrnější než klasické burgundské. Jsou krásně jednoznačná. Regionu dává jméno malé městečko Chablis. Chablis, to je vždy Chardonnay. Zdejší vína se rozdělují do čtyř kategorií. Dělení odráží různé faktory, např. složení půdy, poloha vinic, nuance ve výrobě apod. Jedná se o tyto kategorie: Petit Chablis, Chablis AOC, Chablis Premier Cru, Chablis Grand Cru.
Všem vínům Chablis "sluší", když minimálně rok zůstanou v lahvi. Od klasického Chablis AOC jsou velmi vhodná k archivaci. Chablis vyšších kategoriií se dostávají do nejlepší formy až po třech až pěti letech. V archivu vydrží i deset let a více. Především vína Premier a Grand Cru. Skvěle se hodí k neochuceným ústřicím, sladkovodním rybám (štika), k drůbeži (kuře, perlička). Vynikají také s kozím sýrem, zvláště pokud sýr před podáváním zahřejeme. Místní vinaři si ke skleničce chablis dopřávají sýrové pečivo (gougère) nebo andouillette.
V tomto balíčku ochutnáte šest vín z rodinného vinařství Domaine Jean Goulley et Fils, jehož vinice se nacházejí v samém srdci oblasti. Chcete vstoupit do vín z oblasti Chablis, máte ideální příležitost!
Věděli jste, že?
Někdy se chablis označuje jako „ústřicové víno“, neboť v křídových půdách v okolí Chablis se nachází mnoho lastur ústřic, které připomínají velmi dávnou minulost tohoto kraje.
Kategorie: | Degustační balíčky |
---|
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.