Vinobraní v Janově

Janov (Genova) administrativní centrum vinařské oblasti Ligurie v severozápadní Itálii?
Ale ne, Janov na severu Čech! I zde se dá pěstovat vinná réva a vyrábět víno.

 

  Janov u Nového Boru, vesnice na severu Čech a tam maličký vinohrad o 25 hlavách vinné révy přibližně na 50,5° severní šířky. Asi ne nejsevernější vinice v České republice, ale možná nejsevernější místo, kde se vyrábí u nás víno. Nebo se pleteme?

 

  Solaris je bílá odrůda vinné révy. Byla vyšlechtěna v Ústavu vinohradnictví ve Freiburgu. V historii jejího šlechtění najdeme i drobnou stopu prof. Viléma Krause.
Hrozen je válcového tvaru, středně velký, bobule střední kulatá. Listy jsou intenzívně lesklé. Raná odolná odrůda dozrávající v našich podmínkách obvykle v polovině září. Ne tak letos!

 

  V polovině září vykazovaly hrozny cukernatost hluboko pod požadovanými hodnotami. Až teprve v říjnu jsme se přiblížili potřebné cukernatosti kolem 20°NM (20 stupňů normovaného moštoměru). Taková hodnota je již (při dobrém prokvašení) zárukou dostatečného objemu alkoholu ve víně.

 

  11. říjen byl tím správným dnem. Sice nebylo tak slunečné počasí jako obvykle při „vinobraní“ v září, ale hrozny z 15 hlav odrůdy Solaris čekaly netrpělivě na nůžky.

 

  Sklizené hrozny je třeba obratem zpracovat, aby se tyto neznehodnotily. Pečlivě oddělit bobule od třapin je u bílých vín důležité. Třapiny by ve vínu zapříčinily nepříjemnou pachuť.

 

  Při drcení bobulí malovinaři stačí ruce a drobné nástroje.

 

 

  Starý repasovaný lis dobře poslouží. Bobule lisujeme po částech a beze spěchu. Jakmile vylisované zbytky bobulí vystřelují bokem, je čas na další várku. Vylisované zbytky rmutu patří na kompost. Poslouží jako hnojivo pod stromky.

 

  Mošt bude kvasit ve skleněném demižonu. V tuto chvíli ještě není jisté, zda tato velikost bude ta správná.

 

  Desetilitrový demižon se pro letošní úrodu ukázal jako ideální. Při příliš velké nádobě hrozí nežádoucí oxidace moštu. Je-li nádoba moc plná, mohlo by dojít k úniku kvasícího moštu přes kvasnou zátku.

 

  Směs v malé lahvi - mošt, vlahá voda, kvasinky a trocha řepného cukru. Nástup kvašení je otázkou pár desítek minut. Po nástupu kvašení v lahvi se její obsah vlije do demižonu a dobře promíchá. Brzy nastane fáze bouřivého kvašení moštu. 

 

  Zatímco stromky vinné révy budou několik měsíců odpočívat a čekat na únorovou prořízku, mošt kvasí za ideální teploty ve sklepě.
 
  Držte nám palce, k dobrému vínu je ještě dlouhá cesta.

 

Zpět do obchodu