Francie

Seznamte se s francouzskými vinařskými oblastmi a rovnou si vyberte některé z lahodných vín z naší nabídky.

(po rozkliknutí sklenky pod názvem oblasti, se vám zobrazí naše nabídka vín z dané oblasti)

 

Beaujolais

bíléikonačervenéinkonarůžovéikona

Ačkoliv je Beaujolais oficiálně součástí Burgundska, obvykle se považuje za samostatnou jednotku.

Jméno tohoto regionu je odvozeno od pánů z Beaujeu, kteří kraji vládli od 9. do 11. století. Ovšem až ve 14. století se kraj Beaujeu dostal pod francouzskou korunu.

Oblast Beaujolais začíná asi 10 km pod městem Mâcon v departementu Rhône. Je poměrně malá (60 km na délku, 12 km na šířku). Rozkládá se na svazích údolí řeky Saôna.

Pouze asi 2 % vinic jsou osázena odrůdou Chardonnay, z ní se vyrábí velmi vzácné bílé Beaujolais. Zbytek je osázen odrůdou Gamay, z níže se dělá několik málo růžových, ale především řada výborných ovocných červených vín. Jiné odrůdy jsou výjimkou.

cru-beaujolais-map 

 

Bourgogne

bíléikonačervenéinkona

První důkazy o organizovaném vinařství v Burgundsku pocházejí už ze 7. století př. Kr., kdy se Keltové vrátili ze svých výbojů do Itálie a přinesli s sebou sukovité keře vinné révy. S odstupem mnoha staletí se burgundská vína stala po dlouhou dobu nejlepšími v celém křesťanském světě.

Burgundskému vínu dodávají osobitý charakter nejen skvělé půdní podmínky, ale i drsné zimy a teplá léta.

Pěstují se zde odrůdy Pinot Noir, Chardonnay, Aligoté, Gamay a také Sauvignon. Burgundsko tvoří složitá mozaika vinic (climat), obcí, clos a cru.

Burgundsko se dělí do devíti geografických oblastí: Chablis, Auxerrois, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Châonnaise, Mâconnais, Beaujolais Villages, Beaujolais a Coteaux du Lyonnais.

burgundy-wine-guide-map

 

Valée du Rhône

bíléikonačervenéinkonarůžovéikona

V údolí Rhôny mezi Vienne a Avignonem se víno vyrábí už více než 2000 let. Základy jedné z nejznámějších oblastí Francie položili již Galové, Řekové a Římané. První přívlastek AOC dostala v r. 1937 podoblast Côte du Rhône. V roce 1956 dul údolím Rhôny po tři týdny zimní mistrál rychlostí více než 100 km/h a rtuť teploměru spadla až na –15 °C. Tuto ledovou zimu nepřežilo mnoho olivových hájů, vinná réva však ano. Zruinovaní sedláci se rozhodli ve větší míře pustit do pěstování právě vinné révy. To byl začátek obrovského vzestupu této oblasti.

V celé oblasti se pěstuje nejméně 23 různých odrůd révy. V severní části se pro výrobu červených vín používá výhradně odrůdy Syrah a pro výrobu bílých vín odrůdy Viognier, Roussanne a Marsanne. V jižní části se kromě Syrahu uplatňují pro výrobu červených vín také odrůdy Grenache, Mourvédre, Cinsault a Carignan a pro bílá vína se využívají Grenache Blanc, Clairette a Bourboulenc.

12x16-France-Rhone-wine-map2

 

Provence

bíléikonačervenéinkonarůžovéikona

Prastará vinařská oblast, které skvěle prosperovala až do Velké francouzské revoluce, poté jaksi upadla v nemilost. Na oblibě získala opět až ve druhé polovině 20. století, což se týkalo zvláště veselých velkorysých růžových vín. Obzvlášť spojení vín s provensálskou kuchyní sehrálo svoji významnou roli.

Vinařská oblast Provence se rozkládá na velké ploše od Nice až po Arles. Pro výrobu vín se zde používá okolo 20 odrůd. Pro červená a růžová vína Carignan, Cinsault, Grenache, Mourvédre, Cabernet Sauvignon, Syrah a méně známé odrůdy Tibouren, Calitor či Barberoux. Na výrobu bílých vín se používají odrůdy Igni Blanc, Clairette, Rolle a Semillon, občas doplněné Chardonny, Grenache Blanc, Picpoul, Sauvignon Blanc a Muskat.

9b420bf4d23f51c2fc202193063f611f

 

Languedoc-Roussillon

bíléikonačervenéinkonarůžovéikona

Třetina všech francouzských vín pochází z oblasti Languedoc-Roussillon, oblasti na samém jihu (jihovýchodě) Francie. Vinařství této oblasti, ve 20. st. převážně zaměřené na kvantitu a běžná vína, prodělalo v posledních desetiletích významný progres. Kvalita řady vín z oblasti si nic nezadá se špičkovými víny z ostatních oblastí Francie.

Dějiny oblasti Languedoc-Roussillon byly vždy spojené s vínem a vinařstvím. Oblast je úzce spojena s katarským hnutím v 13. a 14. století. Kataři (členové velkého středověkého křesťanského náboženského hnutí) byli prohlášeni za kacíře a ve 14. století francouzským panovníkem ve spojení s katolickou církví, pod praporem obávané inkvizice, zcela zdecimováni. Jejich bývalé hrady jsou dodnes němými svědky. Dle legendy hrdou krev katarů přijala svými kořeny vinná réva a právě proto mají místní vína takový charakter.

Screen-Shot-2019-12-19-at-6.14.32-PM

 

Jura

bíléikonačervenéinkona

Francouzská Jura dokáže svou historií, rafinovanou gastronomií, sýry a výjimečnými víny rychle okouzlit každého návštěvníka. Rozkládá se na východě Francie ve Franche-Comté mezi burgundským Côte d´Or a Švýcarskem. Zdejší vinice jsou vysázeny na mírně zvlněných úbočích vápencové plošiny ve výšce od 250 do 480 m n. m. panují zde ideální podmínky pro pěstování révy.

Ze všech jmen spojených s úspěchy vinařství v Juře je třeba zmínit zdejšího rodáka Louise Pasteura. Pasteur byl, kromě jiného, zakladatelem moderní enologie a majitelem vinice, která existuje dodnes. Jako první objevil roli kvasinek v lihovém kvašení.

Pro produkci vín AOC se zde smí používat pouze pět odrůd: Chardonnay, Savagnin, Pinot Noir, Trousseau a Poulsard.

Hovoříme-li o vínech z Jury, musíme zmínit jedinečnou krajovou specialitu Vin Jaune (Žluté víno). Víno se speciální výrobní technologií, unikátní chutí, které je možné uchovat po dobu 100 let i více. 

1200px-Vignobles_jura