Châteauneuf du Pape - Nejslavnější v Údolí Rhôny
Vína Châteauneuf du Pape jsou opravdovou legendou mezi francouzskými víny!
Vinice Châteauneuf du Pape leží mezi Avignonem a Orange a produkují nejslavnější vína v Údolí Rhôny.
Jsou nazvána podle letní rezidence papežů v době jejich exilu v Avignonu ve 14. století.
Přestože je v oblasti povoleno 13 odrůd vinné révy, zdejší vinaři používají zejména Grenache, Mourvèdre a Syrah, dále pak Cinsault, Muscardin a Counoise.
Červená vína mají velmi komplexní vůni (červené ovoce, kůže, anýz, lékořice, koření) a chuť (kulatá, plná, silná, s velmi dlouhou dochutí na patře).
Červená vína CHdP se dostávají do ideální kondice obvykle po pátém roku od sklizně.
Ať už jsou jakéhokoli stáří velmi dobře se hodí k červenému masu, zejména je-li součástí pokrmu česnek či na slunci sušená rajčata.
Jsou vína Châteauneuf du Pape skutečně tak vynikající, nebo žijí jen ze své legendy?
Jsme přesvědčeni, že platí to první. Mají pro to všechny předpoklady: podnebí, terroir a hlavně tradici předků, kdy se řemeslo předává z generace na generaci.
Přesvěčte se sami! V balíčku můžete porovnat dva ročníky CHdP z vinařství Château GIGOGNAN. Pětici červených doplní CHdP z dalších tří vinařství z regionu.
A bílé Châteauneuf du Pape? Stejně vynikající jako červené! Šestá lahev to dokládá.
Věděli jste že:
Láhve pravého Châteauneuf du Pape nesou vždy vatikánský znak: papežskou tiáru a dva překřížené klíče svatého Petra?
Kategorie: | Degustační balíčky |
---|
Châteauneuf du Pape Cardinalice Rouge 2015 a 2016
Toto vynikající Châteauneuf du Pape je produktem pouze výjimečných ročníků. Je to chlouba vinařství Château Gigognan. V cuvée vždy dominuje odrůda Grenache, v některých ročnících bývá doplněna odrůdou Syrah. Hrozny byly ručně sklizeny a podrobeny velmi přísnému třídění. Víno zrálo 18 měsíců v nerezových sudech a nalahvováno bylo po dvou letech od sklizně. Udivuje svou jemností a elegancí. Převažuje aroma ostružin, černého rybízu, v závěru se objeví dřevité tóny. Vynikající k samostatnému pití s přáteli, dobré k dušenému masu či zvěřině. Neváhejte ho také spárovat s grilovanou zeleninou, tvrdými sýry nebo čokoládovými dezerty. Doporučujeme konzumovat při teplotě 18°C.
Châteauneuf du Pape Clos du Roi Rouge 2016 a 2017
Hrozny na toto Châteauneuf du Pape se ručně sklízí a velmi přísně třídí. Toto cuvée je složeno z odrůd Grenache (70 %), Mourvèdre (20 %), Syrah (10 %). Víno má krásnou třešňově červenou barvu, obsahuje jemné taniny. Vyzařuje vůni zralého červeného ovoce a koření. Je skvělé k červenému masu, zvěřině a sýrům. Víno je dobré pít od 3. až 4. roku, potenciál zrání má minimálně 10 let. Servírujte při teplotě 18 až 20°C.
Châteauneuf du Pape rouge - SAINT AMBROISE
Elegantní a plné Châteauneuf du Pape. Přesně takové, jaké to vyžaduje tato apelace. Je vyrobené z odrůd Grenache Noir, Syrah a Mourverdre. Voní po červeném ovoci a angreštu. I v ústech ucítíte červené ovoce, chuť je velmi plná. Víno skvěle doprovází ta nejlepší masa a hodí se ke slavnostním příležitostem. V nejlepší kondici je mezi 5 a 10 rokem. Servírujte při teplotě 18 až 20°C.
Camille Cayran - Châteauneuf du Pape
Typické ovocné Châteauneuf du Pape z odrůd Grenache, Syrah a Mourvèdre. Převažující odrůda Grenache pochází z keřů více než 40 let starých. Doporučujeme otevřít 5 až 10 let po lahvování. Výborné např. k jelenímu guláši či kohoutu na víně. Skvělé k samostatnému pití. Ideální teplota pro konzumaci je 17°C.